Bp-montenegro
Vranjak
Vranjak Vranjak1

Etno selo: Vranjak

Kontaktirajte etno selo

Eko-selo, katun “Vranjak”, smješten je na 1800 mnv na samom rubu Nacionalnog parka “Biogradska gora”. Do njega se stiže putem preko ski-centra.

Kolibe su rađene po uzoru na tradicionalnu planinsku kolibu, kakve su nekada koristili za spavanje u blizini stada.

U ovom turističkom etno neselju moguće je iznajmiti planinske konje i obići dio Bjelasice. Na katunu se može učestvovati u radovima koji se u tom polunomadskom naselju praktikuju već vjekovima, ali i čuti zvuk gusala. S obzirom da je “Vranjak” jedan od tačaka rute Putevi sira, na katunu su gosti u prilici i da vide na koji se način priprema poznati kolašinski lisnati sir i ostali mlječni proizvodi.

Domaća hrana, proizvedena na farmi vlasnika, pješačke ture, jahanje, vožnja biciklom po padinama Bjelasice, branje ljekovitog bilja i šumskog voća, kojeg ima u izobilju na bukvalno nekoliko metara od koliba, samo su dio onoga što turisti tokom dana mogu raditi na eko-katunu.

Ovdje se gostima i posjetiocima pružaju mogućnosti da učestvuju u seoskim – “katunskim” aktivnostima: sakupljanje i cijepanje drva, muža krava, proizvodnja kolašinskog lisnatog sira i kajmaka, priprema specijaliteta nacionalne kuhinje.

Kapacitet eko-katuna je 80 ležajeva u drvenim kolibama sa 2 do 7 kreveta. Električna energija je obezbiječena preko solarnih kolektora u svim objektima na katunu. Od katuna vode četiri planinarske staze, među kojima i one prema Vasojevičkom Komu, najvišim vrhovima Bjelasice, Crna, Zekova glava i Troglava, Nacionalnom parku.

U neposrednoj blizini naselja je planinarski dom, ali i nekoliko koliba kolašinskih stočara.

 

Tel:   +382 (0) 69 400 094

Web: www.vilajelka.co.me

e-mail: vilajelka@t-com.me

 Komentari


Još uvijek ne postoje komentari za ovaj unos.

Dodaj komentar
Back to top