Bp-montenegro

Bar_1 Bar_2 Bar_3 Bar_4 Bar_5 Bar_6 Bar_7 Bar_8 Bar_9 Bar_10 Bar_11 Bar_12

Grad Bar se nalazi u jugoistočnom dijelu Crne Gore, na obali jadranskog mora. Bar je drevni grad, od Ulcinja, udaljen svega dvadesetak minuta. Klima Bara je određena blizinom dvije velike vodene površine (Jadranskog mora i Skadarskog jezera) i planinskog masiva Rumije.

Turistički najinteresantniji je Stari Bar smješten u podnožju planine Rumije na strmom grebenu nepristupačnom sa tri strane. Čini se da su nepristupačnost i izvor pitke vode razlozi zbog kojih je Stari Bar, za razliku od drugih primorskih gradova, izgrađen na 5 km udaljenosti od morske obale.

Od lokalnih atrakcija u gradu Baru izdvajaju se: stari Bar - najveća urbana anglomeracija u ruševinama u Crnoj Gori, nosilac burne istorije, zatim tvrđava Haj-Nehaj, Sahat kula, Akvadukt izgrađen za vrijeme Turaka za potrebe dovođenja vode sa udaljenog izvorišta, stara maslina na Mirovici značajan spomenik prirode, zakonom zaštićen od 1963.godine, stara je preko 2000 godina i smatra se najstarijom u Evropi.

Festivali koji se izdvajaju u Baru su: „Internavionalni TV festival” koji se održava u novembru mjesecu i predstavlja smotru televizijskih ostvarenja. „Barski ljetopis”, održava se tokom jula i avgusta, a radi se o multimedijalnom festivalu raznovrsnog sadržaja kao što su: pozorišne predstave, likovne izložbe, književne večeri, koncerti... „Mediteranski sajam knjiga” se održava u sklopu ovog festivala kao ilustracija prostora u kojem je nastao prvi, pisanii slovenski spomenik „Barski rodoslov”.
„Susreti pod starom maslinom” je tradicionalna manifestacija u novembru mjesecu posvećena dječjem stvaralaštvu, koja se predstavljaju svojim literalnim radovima. Od ostalih manifestacija izdvajaju se: „Festival vina i ukljeve”, u Virpazaru, u decembru mjesecu, u čast Skadarskom jezeru, zatim „Maslinijada” početkom decembra u Starom Baru, smotra proizvoda sa područja Bara.

Iako u  Baru, s obzirom na druge gradove Crnogorskog primorja, nema spomenika koji su rađeni poput kotorskih i risanskih palata, tivatskih ljetnjikovaca, budvanske i hercegnovske tvrđave Citadele ili Kanli Kule, Bar se ipak može pohvaliti dosta velikim brojem vjerskih spomenika koji svjedoče da su vjekovima, na tom malom prostoru grada, u miru i slozi živjele tri konfesije: pravoslavna, katolička i muslimanska.

Barska obala se pruža od rta Stolac i uvale Čanj, preko Spiča i Sutomora, Šušanja, barskog zaliva i Velikog pijeska sve do Bušata i uvale Petovića zabio. Duž obale izdvajaju se manje i veće plaže od Čanja do Utjehe, koje su uglavnom prekrivene pijeskom.

Od Petrovca prvo se stiže u Čanj, gdje se nalazi Biserna obala duga 1.100 metara, površine oko 55.000 m2, prekrivena slojem najfinijeg pijeska različitih boja, zbog čega je dobila svoje ime.
Između Čanja i Sutomora smjestila se šljunkovita plaža Maljevik, 300 metara duga, sa obodom četinarske šume.

Sutomorska plaža duga je 1.200 metara, površine oko 56.000 m2. Na samom ulazu u Bar smještena je šljunkovita plaža Žukotrlica. Duga je 1.200 metara. Gradska plaža nalazi se ispred Dvorca kralja Nikole i hotela "Princess". Duga je 750 metara.
U klifu brda Volujica urezana je plaža Crvena stijena, kojoj se može prići samo sa morske strane. Duga je 50 metara. Veliki pijesak je najveća i najposjećenija plaža između Bara i Ulcinja. Duga je 380 metara, a na nju naliježe ulica sa brojnim ugostiteljskim lokalima, restoranima i diskotekama, koje su u sezoni epicentar noćnog života Barana i njihovih gostiju.
Na samoj granici opština Bar i Ulcinj nalazi se Utjeha-Val maslina. U ovoj šljunkovitoj, 200 metara dugoj uvali, nalazi se plaža Utjeha.

Back to top