Bp-montenegro

Budva_1 Budva_2 Budva_3 Budva_4 Budva_5 Budva_6 Budva_7 Budva_8 Budva_9 Budva_10 Budva_11 Budva_12

Budvanska rivijera se prostire u dužini od 25 km i zauzima centralni dio Crnogorskog primorja. Posebnu draž rivijere čine naselja, zaseoci, sela, a među njima su: Bečići, Rafailovići, Pržno Miločer, Sveti Stefan, Petrovac...

Budva je grad koji se vezuje za aktivan odmor tokom ljetnjih mjeseci i turistički najposjećeniji grad Crnogorskog primorja.

Budva je pored turizma i grad kulture. Ne samo zbog njene izuzetno vrijedne istorijske prošlosti već i zbog stalnih uticaja i prožimanja razlićitih kultura sa kopna i mora (Heleni, Mlečani, Francuzi, Austrougari...). U Budvi se može sresti veliki broj kulturno-istorijskih spomenika, koji svjedoče o njenoj burnoj istoriji. Stari grad opasan je zidinama koje su postojale još u IX vijeku. Najpoznatiji kulturno istorijski spomenici su: crkva Sv.Ivana Krstitelja, sagrađena u VII vijeku, crkva Sv. Maria “In Punta” iz 840 godine, crkva Svete Trojice iz 1804.godine. Crkva Sv.Ivana je najstarija budvanska crkva. Stara crkva Sv.Marije „na rtu“ nalazi se u samom sklopu gradskih bedema, na najisturenijem dijelu prema moru, po čemu je i dobila ime.

Stari grad Budve je jedini spomenik kulture sa budvanskog područja koji je, od strane Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, svrstan u I kategoriju spomenika od izuzetnog značaja.
Stari grad Budva smješten je u središnjem dijelu Crnogorskog primorja, na poluostrvu, opasan bedemima sa kulama, kapijama i tvrđavom. Današnji izgled bedema potiče iz srednjeg vijeka, kao i izgled gradske tvrđave koja čini dio fortifikacionog sistema. U grad se prvobitno ulazilo kroz četvoro vrata, raspoređenih po antičkom sistemu na sve četiri strane svijeta. Kasnije su istočna i južna vrata zazidana pa se danas koriste zapadna, okrenuta kopnu i sjeverna, okrenuta moru. U unutrašnosti bedema sačuvana je srednjovjekovna struktura uskih ulica, bez velikih trgova i pjaceta.

Dva najpoznatija festivala koji se održavaju u Budvi su pozorišni „Grad Teatar Budva” i muzički festival „Pjesma Mediterana”. "Grad Teatar Budva" je višegodišnji internacionalni i u svijetu ugledan festival pozorišnog, muzičkog, književnog i likovnog stvaralaštva koji  se organizuje svakog ljeta na otvorenim scenama od 1. jula do 20. avgusta. "Pjesma Mediterana" je domaći zabavno-muzički festival koji se svake godine krajem juna održava uz drevne budvanske zidine. Festival afirmiše mediteranski melos, nudeći svake godine desetine novih hitova, pjesama koje se masovno pjevaju i pamte. Trodnevna zabavno-muzička manifestacija sem afirmisanim i poznatim, daje šansu i mladima.

Po kvalitetu hotelskog smještaja na Budvanskoj rivijeri se izdvajaju sledeći hoteli: hotel “Splendid” u Bečićima sa pet zvijezdica, zatim hotel “Mediteran”, “Queen of Montenegro”, “Iberostar”, “Avala”, “Blue star” iz reda hotela sa četiri zvijezdice.

Obala Budvanske rivijere obuhvata površinu od 38km sa mnoštvom uvala, zatona, pješčanih plaža, rtova i manjih ostrva. Među plažama se izdvajaju:
Plaža Jaz je jedna od tri najveće plaže na Crnogorskom primorju. Duga je 1200 metara a od Budve je udaljena 2.5 km. Plaža Jaz je šljunkovita i na obali i u vodi, a u dubini je pijesak.
Plaža Mogren je locirana u uvali Mogren i sastoji se od dvije plaže duge oko 350 metara koje su spojene malim prolazom probijenim u stijeni. Nalazi se u blizini Starog grada Budva. To je prirodna pješčana plaža sa plažnim barom, ronilačkim klubom i drugim uslužnim objektima.
Slovenska plaža se prostire od budvanske gradske luke do hotela "Park". Ukupne je dužine oko 1600 m. Plaža je šljunkovita, na obali i u moru.

Back to top