Bp-montenegro

Herceg_novi Herceg_novi2 Herceg_novi1 Herceg_novi3 Herceg_novi4 Herceg_novi5 Herceg_novi6 Herceg_novi7 Herceg_novi8 Herceg_novi9 Herceg_novi10 Herceg_novi11

Herceg Novi je grad sa tradicijom dugom preko 6 vijekova. Jedan je od najmlađih gradova na Jadranu, svojevremeno se nazivao i Novi, Castrum Novum, Castel Nuovo.... Svoje današnje ime dobio je u vrijeme vladavine hercega od svetoga Save- Herceg Stjepana Vukčić Kosače. Osvajali su ga Turci, na kratko Španci, pa Mlečani, Austrijanci, Rusi, potom Francuzi, ali od 1814. godine pa sve do 1918. grad je bio pod vlasti  Austrougarske. Istoriju grada prate i brojne legende koje su veoma zanimljive kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste koji posjete Herceg Novi.

Herceg Novi je jedan od rijetkih gradova koji živi tokom čitave godine, zahvaljujući brojnim kulturnim i sportskim aktivnostima koje su ovdje tradicionalne. Herceg Novi je grad koji živi na moru, gdje više od 200 dana u godini sunce uporno obasjava njegove trgove, skaline i đardine. Herceg Novi zovu i gradom umjetnika jer su mnogi slikari, skulptori i pisci nalazili ovdje inspiraciju.

Grad sa svojom okolinom podsjeća na jednu veliku botaničku baštu, prepunu mediteranskog i egzotičnog bilja. Herceg Novi je grad istorije i umjetnosti, vječitog zelenila, sunca i skalina, grad koji je rastao dočekujući vjekovima svoje pomorce i trgovce, a oni su iz svijeta donosili sadnice egzotičnog rastinja, stvarajući botaničku baštu, unoseći u nju svu svoju ljubav i nostalgiju za zavičajem i njegovom mediteranskom vedrinom.

Iako najmlađi grad na Crnogorskom primorju, Herceg Novi je grad koji svojim specifičnim položajem, izuzetno atraktivnim zaleđem i bujnim zelenilom izaziva posebnu pažnju posjetilaca.

Hercegnovska rivijera se pruža u dužini od 15 km i obuhvata sledeća mjesta: Igalo, Topla, Herceg Novi, Savina, Meljine, Zelenika, Kumbor, Đenovići, Baošići, Bijela i Kamenari.

Povoljan položaj grada, 15km duga hercegnovska rivijera, obilje kulturno-istorijskog naslijeđa, prirodna bogatstva, raznovrsnost flore i faune, sa turističkog aspekta predstavljaju brojne komparativne prednosti Herceg Novog.

Pogledom na gradove Crnogorskog primorja, a tako i na Herceg Novi ono što se prvo zapazi su zidine sa visokim tvrđavama koje se izdižu iznad mora. Sve tvrđave su nekada imale vojni i odbrambeni značaj, a danas su izgubili svoju primarnu funkciju tj. funkciju zaštite.

Na prostoru Herceg Novog nalazi se niz fortifikacioni objekata, a prva u nizu je Citadela, koja je građena je za vrijeme Mletačke vlasti. Nažalost ona je oštećena u zemljotresu 1979.godine i srušena tako da je danas više u moru nego na kopnu. Tvrđava Forte Mare (morska tvrđava) smještena je na samoj obali. Ona je građena na čvrstim stijenama, nad samim Šetalištem, a u zidinama postoje vrata - prolaz od morske obale do vrha tvrđave. Kanli kula ili Krvava kula, potiče iz turskog doba (XVI vijek), bila je zatvor (otuda njeno ime na turskom jeziku i znači „krvava kula”) smještena je u starom gradu. Ovo je jedna od najljepših pozornica sa, nešto, preko 1000 mjesta. Na južne zidine ove tvrđave naslanjaju se tzv. "Magareća vrata", koja su otvorili Austrijanci u 19. vijeku. Tvrđavu Španjolu lokalno stanovništvo je nazvalo ovim imenom jer su je Španci gradili kratko u periodu svoje vladavine, na mjest gdje je ranije postojalo manje tursko utvrđenje. Kula sa Satom ili Sahat kula nalazi se u starom gradu, a podignuta je 1850.godine. Mlečani su obnovili ovu kulu i zvali su je Tora, pa je danas mnogi tako nazivaju. Ova kula je prepoznatljivi znak starog grada i svojevrsna turistička atrakcija.

Gradska stepeništa - uluce u Herceg Novom su veoma česte pa je često i nazivan grad skalina, kao i mnogi drugi na Jadranskoj obali. Kod Novog je još specifično i to da su neke od tih „ulica” dosta dugačka stepeništa pa su, samim tim, vrlo naporna turistima i gostima grada.

Urbana struktura grada Herceg Novog nosi neku neobičnu tajnu iz srednjovjekovnog načina uređenja prostora. Iako je ovo područje doživjelo više zemljotresa stari grad su uvijek obnavljao na isti način, na istim osnovama, pa tako i svaki kamen ima težinu istorijskih i kulturnih slojeva. Talentovani, samonikli neimari i graditelji sačuvali su tradiciju gradnje kuća do današnjeg vremena. Zbog toga je Herceg Novi grad koji obavezno trebate posjetiti i na pravi način upoznati se sa njim.

Back to top