Bp-montenegro

Img_4646 Img_4649 Img_4657 Img_4661 Img_4666 Img_4670 38738002 Risan-montenegro

Risan je grad u Bokokotorskom zalivu. Risan je najstariji urbani centar u unitrašnjem dijelu Boke Kotorske. Legenda kaže da se pred najezdom Rimljana ovdje sakrila ilirska kraljica Teuta 228. godine, i nemoćna da im se odupre, bacila se u more.
Grad je bio prestonica ilirske države u III vijeku prije Hrista, u vrijeme kraljice Teute.

Prvobitni grad Risan se nalazio na sjevernom dijelu polja Carina ispod Gradine, dok se rimski grad širio dalje ka moru na desnoj obali rijeke Špilje. Pretpostavlja se da je veći dio grada nestao u katastrofalnom zemljotresu krajem sedmog ili početkom osmog vijeka, utonuvši u more.

Risanski mozaici pokrivaju pod ostataka otmene rimske vile iz 2. vijeka n.e i sadrže geometrijske i biljne motive, kao i izuzetno rijetku predstavu antičkog boga sna Hipnosa, boga sna blaženo usnulog u svom ležaju. Znalci tvrde da je ovo jedina mozaična figura božanstva sna u svijetu. Rimski mozaici u Risnu su otvoreni za posjetioce uz obezbijeđenu vodičku službu na više jezika. Na pultovima se može naći promotivni materijal, kao što su mape Perasta, Risna, starog grada Kotora i suveniri.

O raskošnim palatama, bedemima i trgovima toga grada danas govore arheološki ostaci. Posebno su interesantni otkopani ostaci vile kraj puta Risan - Nikšić iz drugog vijeka nove ere, čije su četiri od pet prostorija ukrašena mozaicima. Na jednom od njih je lik Hipnosa, u ležećem položaju, jedini sačuvani lik ovog božanstva u mozaiku.

Back to top