Bp-montenegro

Img_4381 Img_4384 Img_4392 Img_4395 Img_4406 Img_4414 Img_4415 Img_4418 Img_4427 Img_4430 Img_4433 Img_4456

Tivat se nalazi u centralnom dijelu Bokokotorskog zaliva, a svojim turističkim, kulturnim, sportskim sadržajima može zadovoljiti zahtjeve mnogobrojnih gostiju. Tivat se smatra za najsunčaniji grad Boke Kotorske.

Tivat ima bogatu ponudu kulturnog turizma, pozorište, galeriju, ljetnju pozornicu. Renesansni ljetnikovac Buća se nalazi u centru Tivta. Sastoji se iz pet objekata: kuće za stanovanje, ekonomske kuće, crkvice–kapele posvećenu Sv. Mihovilu, zatim tremom–ulaznim kapitom sa višenamjenskom primjenom. Danas revitalizovani spomenik ima ovovremenu namjenu: stambena zgrada pretvorena je u galerijski prostor, a vrt u ljetnu pozornicu. U njemu se organizuju izložbe, književne večeri, koncerti i dr., a sve u sklopu Centra za kulturu Tivat koji još u svom sastavu raspolaže sa kino salom tj. salom za izvođenje pozorišnih predstava.

U Tivtu se nalazi još dosta interesantih i privlačnih znamenitosti. Ostrvo cvijeća sa sakralnim spomenicima, prelijepa pješčana plaža Plavi horizonti i ostrvo Sv.Nikola. U samom gradu nalazi se prirodna marina Kalimanj. Tivat je i jedini primorski grad koji ima aerodrom. Aerodrom Tivat je udaljen 2,5km od centra grada.

Na poluostrvu Prevlaka nalaze se ostaci manastira Sv. Arhanđela Mihaila koji je obilježio jednu od najznačajnijih etapa u životu ovog područja. Na ovom mjestu se prvobitno nalazio benediktinski manastir. Mlečani su porušili manastir 1452. godine. Još postoje ostaci manastira. U blizini crkve na istočnoj strani je u XIX vijeku sagrađena crkva Sv. Trojice koju je sagradila kontesa Ekatarina Vlasteleinović. Ovo je jedna od najznačajnijih prirodnih i kulturno - istorijskih cjelina.
Otok Gospe od Milosti se nalazi između obale Krtoli i ostrva Sv. Marko. Od ukupnog prečnik ostrva, koji iznosi oko 200m, jednu polovinu zauzima kompleks samostana posvećen Bogorodici – Gospi od Milosrđa. Nije poznato kada je na Otoku podignuta najranija sakralna građevina. Od pokretnog spomeničkog fonda vrijedan je i drveni kip Bogorodice – Blažene gospe od Milošti, koja se slavi kao čudotvorna. U gradu se još mogu izdvojiti crkva Sv.Luke, Sv.Gospođe (u Radovićima), Sv.Petra (na brežuljku Gradac), Sv.Antuna (u Kalimanu), Sv.Rokan (u Donjoj Lastvi), Sv.Save (u centru grada)...

Tivatsko kulturno ljeto je najznačajnija kulturna manifestacija u Tivtu koja se održava u ljetnjem periodu (od početka jula, do sredine ili kraja avgusta). Tivatsko kulturno ljeto posebno je interesantno poslednjih godina, jer u vrijeme trajanja ovog festivala, posjetioci, među kojima je veliki broj domaćih i stranih gostiju, mogu vidjeti veoma dobre pozorišne komade i predstave, od kojih je najveći broj nastao u produkciji Centra za kulturu Tivat, organizatora manifestacije. Najveći broj predstava odvija se na tivatskoj ljetnjoj pozornici, smještenoj u ljetnjokovcu Buća.

„Dan Mladosti” je svečanost koja je obnovljena unazad par godine, a održava se 25. maja. Taj datum u istoriji nekadašnje SFRJ bio je poznat kao Dan mladosti, i dan kada je obilježavan rođendan nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita. 25. maja u Tivtu se okupi preko 5.000 ljudi, među kojima veliki broj omladine, djece i starijih-uglavnom jugonostalgičara.

Duž Tivatske rivijere pružaju se plaže:
Plaža Kalardovo je pješčana plaža dužine 250m. Plaža je u potpunosti uređena. Posjeduje restoran, košarkaški teren, teren za odbojku na vodi, tuševe, kabine za presvlačenje, sanitarni čvor, gratis parking.
Ostrvo cvijeća je udaljeno 2 km od aerodroma Tivat, a 4 km od centra Tivta. Duž cijelog ostrva se nalaze pješačke staze koje vode do malih plažica. Ostrvo je bogato raznim istrorijskim spomenicima.
Plaža Seljanovo je pješčana plaža, odnosno rt koji se završava svetionikom.
Plavi Horizonti se nalaze u dnu uvale Pržno koja se smatra jednom od najljepših na ovom dijelu poluostrva Luštice, kao i na Crnogorskom primorju.
Plaža Opatovo se nalazi na putu Lepetani-Tivat. Plaža je pješčana dužine oko 220m. U blizini plaže je i ugostiteljski objekat, odnosno otvoreni šank.
Duž obale od Donje Lastve do Seljanova nalazi se nekoliko plažica. Krašići koji takođe pripadaju Tivtu je naselje i plaža na putu od Tivta prema Plavim Horizontima. Put do plaže je označen tako da se lako stiže do plaže. Plaža je betonska, a voda je veoma čista.
Plaža Oblatno je dužine oko 150m. Voda je kristalno čista, a dno je pjeskovito. Na plaži se nalazi plažni bar, a uređen je teren za odbojku na vodi i boćanje.

Ono što Tivat čini svjetski poznatim gradom i jednom od najatraktivnijih destinacija na svijetu jeste nova marina Porto Montenegro.

Back to top