Bp-montenegro

Ulcinj se nalazi na samom jugu jadranske obale. Karakteriše ga najviše sunčanih dana na Jadranu. Ulcinj je jedan od najstarijih gradova na jadranskom primorju. Ulcinj je zbog svoje povoljne klime poznat kao ljetovalište i zimovalište. Srednja godišnja temperatura je 16,5 C.

Stari grad je kulturno istorijsko jezgro Ulcinja i jedna od najstarijih arhitektonsko-urbanističkih cjelina na Jadranu.

Osmanlijska vlast na području primorja Crne Gore dovela je do izmjena kulturnih tokova, života, stvaralaštva na ovom području. Kultura je bila na udaru turskih osvajača. Mnoge crkve i manastiri koji su predstavljali obilježja prethodnog doba bili su porušeni, oštećeni ili pretvoreni u džamije. Ostaci turske vladavine sreću se na području grada Ulcinja i ogledaju se u džamijama, kojih u ulcinjskom kraju ima 25 i 3 srušene.
Na teritoriji grada, se pored džamija susreću i katoličke i pravoslavne crkve.

Tragovi dugotrajne i burne prošlosti Ulcinja vidljivi su kroz kiklopske zidove starog grada. Kroz vijekove su se ovdje smjenjivali mnogobrojni osvajači, a sa njima su se „taložile” različite civilizacije i kulture koje su se vremenom stopile u jednu cjelinu. Iako je grad podignut na prirodno zaštićenoj stijeni strmih litica, opasan je sa svih strana moćnim bedemima sa kulama i kapijama. Sastoji se iz dva dijela, iz Gornjeg grada - Citadele i donjeg grada koje je civilno naselje. Ulice su uske, sa manjim trgovima, što je karakteristično za većinu primorskih gradova.

“Ulcinjska noć” je zabavno - turistička manifestacija čiji je cilj promocija turističke ponude Ulcinja i okoline. Ovo je jednodnevna manifestacija i obično se odvija u julu ili avgustu mjesecu. Uz prigodan muzičko – zabavni program i feštu do zore, Ulcinjani i njihovi gosti u okviru „Ulcinjske noći„ uz obilje raznih jela od mesa, ribu i vino na ulcinjskom šetalištu i pješčanoj plaži ispod Starog grada, provode se do ranih jutarnjih sati. “Ribarsko veče” je turistička manifestacija, kulturno – zabavnog karaktera, čiji se program najvećim dijelom odvija na ulcinjskoj plaži ispod šetališta. Kao i mnogobrojne primorske fešte, koje su karakteristične za gradove na Crnogorskom primorju „Ribarsko vece“, okupi hiljade posjetilaca, turista i gostiju.

Ulcinj je danas poznat po Starom gradu i 33 km dugoj obali, od čega je 18 km prelijepih plaža. Grad sa najdužom pješčanom plažom, ostrvom Adom Bojanom i Valdanosom, u razvojnim planovima su prepoznati kao veliki potencijal turističke privrede Crne Gore. Turizam je glavna privredna grana Ulcinja, ali činjenica je da je turizam kao i u ostalim gradovima Crnogorskog primorja zastupljen samo tokom ljetnje sezone.

Prelijepe pješčane plaže su znak prepoznavanja i simbol grada Ulcinja.
Velika plaža se nalazi u najjužnijem dijelu Crne Gore, počinje na udaljenosti od oko 4 km od grada Ulcinja. Velika plaža se pruža u pravcu Albanije i duga je 12 km. Kapacitet plaze je 150.000 kupaca. Velika plaža u Ulcinju je omiljena među turistima. Na južnom kraju ove plaže nalazi se Ada Bojana, trougaono ostrvo sa veoma lijepim plažama, koje su se formirale tamo gde se reka Bojana susreće sa Jadranskim morem. Ovo ostrvo je omiljena destinacija za surfovanje sa zmajem i surfovanje na vjetru, a tu je i velika nudistička plaža. Specifičnost ove atraktive plaže je sama lokacija, kako je ostrvo trougaonog oblika, sa dvije strane ga zapljuskuje rijeka Bojana, a sa treće je more, te se istovremeno nudi mogućnost kupanja u slanoj i slatkoj vodi.

Za Adu Bojanu kažu da je mjesto koje izvlači negativne misli, jer ovdje vlada neobična tišina. Ta tišina smiruje i vraća elan, volju, životnu energiju i snagu za nova pregnuća.

Veoma interesantna brojnim kupačima je i Mala ulcinjska plaža ili kako se još zove gradska plaža. Dužina plaže je 376 m. Mala plaža je smještena u jednoj od najljepših ulcinjskih uvala, između poluostrva Ratislava i Starogradske tvrđave.

Ulcinjske plaže: Velika i Mala plaža, kao i Ada Bojana, izuztno su pogodne za djecu, zbog morskog plićaka sa pješčanim dnom, koji omogućava bezbrižno kupanje, ali i sunčanje i igranje na dugačkoj pjeskovitoj obali.

Uvala Valdanos je veoma neobično i interesantno mjesto, sa 800 metara dugačkom, šljunkovitom plažom. Odmah iza plaže Valdanos nalaze se još dvije, za turiste interesantne plaže: Stari Ulcinj i plaža Kruce. Plaza Stari Ulcinj dugačka je 250 m sa kapacitetom od 1 000 kupača. Šljunkovita plaža Kruce dugačka je 600 m, a njen kapacitet je 1 200 kupača.

Back to top