Bp-montenegro

mn mn

;

 

Crna Gora je smještena u jugoistočnoj Evropi, na Balkanskom poluostrvu, sa izlazom na Jadransko more. Crna Gora pokriva svega 14.000 km2 i ima oko 670.000 stanovnika. Možda će njeno ime, Crna Gora odnosno Montenagro, na većini različitih jezika zvučiti kao da je riječ o zemlji južne Amerike, ali ako se malo dublje istražuje rezlutat je jedna mala evropska država koja je sa svojim nacionalnim, kulturnim, prirodnim i istorijsko-geografskim diverzitetom, po mnogo čemu privlačna i posebna.  

 

Graniči se na istoku i sjeveroistoku sa Srbijom, na zapadu i sjeverozapadu sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom i na jugoistoku sa Albanijom. Na jugozapadu je Jadransko more dijeli od Italije. Glavni, a ujedno i najveći grad je Podgorica, dok Cetinje ima status prijestonice.

Gradovi na crnogorskoj obali osvajaju svojim šarmom, raznolikošću i mediteranskim mirisima. Od Ulcinja, Bara, Budve, Petrovca, preko Tivta, Kotora, sve do Herceg Novog svaki grad je priča za sebe. Mediteranske građevine koje karakterišu stare gradove duž Crnogorskog primorja, Crnu Goru stavljaju na kartu centara sa vrijednim kulturnim spomenicima. Malo ko se može pohvaliti da ima žive srednjovjekovne gradove kao što su Budva, Kotor, Ulcinj, Stari Bar, Perast, Risan, Herceg Novi… Uske ulice, ogranski povezane, mjestimične pjace, trgovi, kamene fasade, skaline, kameni prozori sa škurama čuvaju duh srednjovjekovnih tvorevina. U svakom gradu možete naći restorane sa domaćom hranom i ribljim specijalitetima, kafiće sa divnim terasama i odličnim koktelima, hotele sa prijatnim osobljem i nezaboravnim pogledom na more. Crnogorsko primorje je doživjelo više od 20 zemljotresa u novoj eri, ali su gradovi obnavljani uvijek na istim osnovama, shodno svojoj istoriji i legendama koje se vezuju za njihov nastanak. Zato svaki kamen ima istorijsku i kulturnu vrijednost. 

Zbog svojih izuzetnih univerzalnih kulturnih i prirodnih vrijednosti dio Zaliva, područje Kotora koje obuhvata kotorski i risanski dio zaliva, nalazi se od 1979.godine na UNESCO-voj Listi svjetskog naljeđa.

Crna Gora, zahvaljujući svom primorskom dijelu, po brojnosti, kvalitetu, turističkoj vrijednosti prirodnih i antropogenih resursa spada među najatraktivnije krajeve Mediterana i Evrope. Crnogorsko primorje  najviše je eksponirano i najinteresantnije za ljetnji turizam.

Crnogorsko primorje obuhvata 6 opština: Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budvu, Bar i Ulcinj. Ovo je veoma uzak pojas (od 2-10km), od unutrašnjosti odvojen visokim i strmim kraškim planinama Rumijom, Sutormanom, Orjenom i Lovćenom. Obala je veoma razuđena, sa brojnim zalivima i zatonima. Crnogorsko primorje se proteže od ulaza u Bokokotorski zaliv do ušća Bojane u Jadransko more. Uz dolinu Bojane preko Skadarskog-basena i Zetsko-bjelopavličke ravnice, Crnogorsko primorje se dublje širi u planinski prostor Crne Gore. Crnogorsko primorje zahvata 2.440 km2  i to je najgušće naseljeni dio Republike Crne Gore. Najimpresivniji i najveći je Bokokotorski zaliv, koji predstavlja najjužniji fjord na svijetu. Od 1997. godine Boka Kotorska je i zvanično uvrštena u Asocijaciju 28 najljepših zaliva svijeta. Obala zaliva Boke Kotorske pruža se na 105.5 km, dok je širina moreuza koji povezuje hercegnovski zaliv sa otvorenim morem 2.950 m.

  • Srednja godišnja temperatura mora uz Crnogorsko primorje je 17,9ºC. U najtoplijem periodu od juna do avgusta srednja maksimalna temperatura je 23ºC
  • Klima Crnogorskog primorja je povoljna tokom cijele godine jer na ovom području nema velikih temperaturnih razlika, a temperatura tokom zime se rijetko spušta ispod nule. Zime su blage i umjerene
  • Karakteristično za primorje jeste rano proljeće gdje, kada su sve okolne planine prekrivene snijegom, uz morsku obalu cvijetaju mediteranske biljke i drveće.
  • Uzduž čitave obale može se vidjeti bogata rasprostranjenost mediteranskog, kontinentalnog i egzotičnog bilja. Lovor, palme, masline, stabla naranadže, limuna i šipka, agave, oleanderi, kamelije, mimoze… samo su dio šarolike flore ovog regiona.
  • U zimskom periodu takođe može da se uživa u sunčanim danima na obali dok se u planinski predio može stići za manje od sat vremena.

 

OSIGURANJE VOZILA I PUTARINA

Osiguranje vozila je obavezno i vrši se na graničnim prelazima. Od ove obaveze oslobođeni su građani država sa kojima Crna Gora ima specijalni dogovor. Tako zeleni karton važi za sledeće države: Albanija, Andora, Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Mađarska, Maroko, Malta, Njemačka, Grčka, Island, Irska, Italija, Latvija, Luksemburg, Makedonija, Moldavija, Norveška, Portugal, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska, Svajcarska, Holandija, Velika Britanija, Tunis, Turska, Ukraina, Izrael i Iran.

 

Back to top